The way you do the things you do

Ihminen sanoo toimivansa arvojensa mukaisesti ja tietää jos jokin asia tai toiminta on hänen arvojensa vastaista. Jostain henkilöstä saatetaan sanoa, että hänellä on hyvät elämänarvot hänen tekojen tai sanojen perusteella. Ihmisen toiminta ei kuitenkaan ole välttämättä sama asia kuin hänen arvonsa. Hän esimerkiksi polttaa tupakkaa vaikka tietää sen vaarantavan hänen terveytensä. Hän tekee liikenteessä vaarallisen ohituksen vaikka hän pitää liikenneturvallisuutta tärkeänä asiana. Sitä kutsutaan kognitiiviseksi dissonanssiksi.

Ihminen saattaa toimia arvojensa vastaisesti tilanteessa jossa toinen, oikeasti huonompi vaihtoehto, naamioituu hyvänolontunteeseen ja tuntuu siten oikealta. Ihminen saattaa myös toimia pelkästään hyvänolontunteen johtamana luullen arvojensa ohjaavan häntä. Ihminen ei välttämättä edes tiedä mitkä hänen arvonsa ovat, niitä kysyttäessä. Tiedätkö sinä mitkä sinun arvosi ovat? – Jos tiedät, ohjaako ne tekemistäsi?

Olin filosofi Frank Martelan luennolla viime viikon perjantaina. Kaveri puhui niin nopeasti että tunnissa tuli käsiteltyä kolmen tunnin asiat. Hän luennoi sisäisestä motivaatiosta – siitä palosta joka ohjaa meitä tekemään asioita sen takia että haluamme tehdä niitä. Olen nyt esimerkiksi sisäisesti motivoitunut kirjoittamaan tätä kirjoitusta.

Frankin mukaan sisäisen motivaation ohjurit ovat yhteisöllisyys, hyväntekeminen, vapaus ja kyvykkyysKun mietin väitettä esimerkin kautta, niin Frank tuntuisi olevan oikeassa:

Kirjoitan tätä artikkelia teille, lukijoille. Julkaisen sen kaikkien luettavaksi sillä en halua kirjoittaa vaan itselleni, olla yksin. Haluan palautetta, tietoa siitä miten ajatukseni sopeutuvat ympärillä olevien ihmisten joukkoon. Minulla on yleisö. Minulla on mahdollisuus yhteisöllisyyteen.

Yhteisöllisyys

Kirjoitan, koska haluan tehdä hyvää. Haluan kirjoituksellani joko viihdyttää, korjata vääryyttä, antaa uutta tietoa tai jäsentää olemassaolevaa. Haluan että viihdyt tai oivallat jotain lukiessasi. Minulla on näin mahdollisuus tehdä hyvää.

Minulla on vapaus kirjoittaa aiheesta kuin aiheesta. Saan olla niin luova kuin haluan. En ole rajannut kirjoitusteni aihepiiriä mihinkään vaan ne vaihtelevat joka kerta. Kirjoitan kaikille jotka vain ymmärtävät tekstiäni. Blogini on julkinen ja kaikille jaettavissa. En pelkää sanoa kärkkäitäkään mielipiteitäni, en pelkää kriittistä palautetta. Olen myös vapaa olemaan kirjoittamatta vaikka kuukauteen jos ei huvita. Voin lopettaa kirjoittamisen kokonaan huomenna. Minulla on vapaus.

Pyörä

Osaan kirjoittaa. Viidennes maapallon väestöstä ei osaa. Minulla on ajattelutaito ja asioiden jäsentelytaito. Minulla on internetyhteys, tietokone ja sormet. Minulla on varaa maksaa 99€ vuodessa tämän blogin ylläpitokustannuksia. Minulla on aikaa kirjoittamiselle. Minulla on kyvykkyys.

Toimii! Frank Martelan mukaan nämä neljä arvoa vastaavat samalla yhteen eksistentiaaliseen ja fundamentaaliseen kysymykseen:

Mikä tekee elämästä elämisen arvoisen?

Frankin mukaan, kun hyväntekeminen, yhteisöllisyys, vapaus ja kyvykkyys toteutuvat elämässä, elämä on elämisen arvoinen. Uskon senkin varauksetta, ainakin tässä elämäntilanteessa.

Sen vuoksi en epäröi käyttää näitä arvoja myös ongelmanratkaisussa. Oli kyse sitten isosta asiasta kuten elämänhallinta kokonaisuudessaan tai pienen projektin aloittamisesta, uskon että kun aloittaa muutoksen näistä neljästä asiasta, on muutos ensinnäkin onnistuneempi, mutta toisaalta myös pysyvämpi – sisäisesti motivoitunut.

Jos jokin homma ei tällä hetkellä oikein nappaa, siitä todennäköisesti puuttuu jokin näistä neljästä ominaisuudesta.

Tie

Mieti ensin mikä ominaisuus sinulta puuttuu suhteessa ongelmaasi. Yksi, kaikki? Mieti koetko puuttuvaa tunnetta jo jossain muussa asiassa mitä teet. Puuttuuko sinulta kyvykkyys? Mieti missä asiassa tunnet itsesi kyvykkääksi ja sitä miten olet sen tunteen saavuttanut. Joskus kyvykkyyden voi saavuttaa niin että tekee jotain toista asiaa jossa on jo valmiiksi kyvykäs. Jos osaat puhua englantia mutta et ruotsia, ala puhumaan enemmän englantia niin kielien puhumisen kyvykkyyden tunne saattaa kasvaa ja motivoidut ruotsinkielessäkin.

Tee konkreettisia päätöksiä saavuttaaksesi puuttuvan ominaisuuden. Jos sinulta puuttuu yhteisöllisyyden tunne harrastuksesta, etkä sen vuoksi ole motivoitunut aloittamaan sitä, mieti kenen kanssa haluaisit harrastaa. Yhteisöllisyyden tunne saattaa toisaalta tulla jo siitä että liittyy penkkipunnertajat- nettifoorumille tai jakaa reseptinsä Facebookin kokkisivustolla. Tee konkreettinen päätös jota voi mitata on/off-mittarilla tai jollain luvulla. Konkreettinen ja mitattava sen vuoksi että puuttuva ominaisuus on helposti niin vahva että se ohjaa sinua tekemättömyyteen koko ajan. Jos ominaisuuden saavuttamisen takana oleva tekeminen on musta tuntuu -pohjalla, et voita kisaa.

Joskus konkreettisen toimenpiteen keksiminen voi olla hankalaa. Et välttämättä edes tiedä mitä vapaus tarkoittaa tässä tietyssä haasteessa tai ainakaan miten sitä voisi vahvistaa. Mieti saatko olla luova? Onko ovet avoinna? Painostaako jokin sinua onnistumaan? Kuinka korkeat odotukset ovat? Itsellesi oikea kysymys ja vastaus löytyy kyllä kun jaksat mietiskellä.

Joskus näiden asioiden ajattelu tuntuu raskaalta. Se tuntuu siltä todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin voi olla ettei oivaltanut koko asiaa. Toisaalta se voi johtua siitä että nämä neljä ominaisuutta, arvoa, tuntuvat liian kaukaisilta. Kaikki neljä mittaria ovat niin sanotusti punaisella, ahdistaa. Poissaolevat ominaisuudet työntävät sinua jatkuvasti pois päin itsestään. Ne tekevät sitä niin kauan kunnes päätät saavuttaa ne.

Jos et tunne vapaudentunnetta elämässä, et tunne sitä jatkossa yhtään enempää sulkeutumalla sohvannurkkaan. Jos et tunne kyvykkyydentunnetta, et tule tuntemaan sitä jos et ylipäätään tee mitään missä voisit onnistua. Jos et tunne yhteisöllisyydentunnetta ja kieltäydyt toistuvasti kahvikutsuista ja illanistujaisista, ajaudut yksinäisyyteen. Jos et koe hyväntekemisen tunnetta, etkä ole valmis ponnistelemaan edes itsesi eteen, et saavuta kovin korkeaa onnistumisentunteen tasoa. Kehä ympärilläsi pienenee.

Innostuminen, flow ja elämänilo on opittavia ja uudelleenopittavia asioita. Mielestäni ne oppii kun toimii systemaattisesti arvojen mukaisesti. Näiden neljän elämänarvon mukaisesti.

Sanoisin, että elämässä saa kyllä sen minkä haluaa, täytyy vaan haluta tarpeeksi. Mistä sitten tietää milloin on halunnut tarpeeksi? – Sitten kun on saavuttanut sen mitä halusi.