Juhannus

Keskikesän perinteeksi muodostuneen juhannushukkumisen suosio alkaa osoittaa hiipumisen merkkejä. Milleniumin taitetta pidetään traagisen tradition kliimaksina: Vielä vuoden 1999 juhannuksena hukkui peräti 20 ihmistä, mutta 2000-luvulla vain 6,3 ihmistä per vuosi.

Jokin meitä suomalaisia riivaa, sillä juhannushukkumisien vähentymisen ohella myös viinanjuonti on kääntynyt laskuun. THL:n raportin mukaan viime vuonna juotiin yhtä vähän viinaa kuin joskus 90-luvulla!  Ja vain yksi ihminen hukkui juhannusviikonloppuna.

Perinteinen Suomi-kuva uhkaa valua laskuhumalan mukana juhannuskoivun juureen. Vihdalla huitominen alkaa viimein tuottaa tulosta.

Koska juhannuskokosta heijastuvan voimakkaan ja mahdollisesti vahingollisen lämpösäteilyn vuoksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston suosituksesta kielletään avotulien teko juhannuksena todennäköisesti kaikkialla Suomessa, jää juhlaperinteistä kohta enää jäljelle Juhannusristikon ratkaiseminen ja PuuCeessä ähkiminen.

Tosin, ei kenelläkään ole kohta varaa niitä kokkoja enää muutenkaan sytytellä. Sillä bensamäärällä millä kokon saa näissä räntäsateissa syttymään, ajaisi loppuvuoden töihin. Jotkut puhuvat edelleen yöttömästä yöstä, mutta totuus on se, ettei kukaan ole enää vuosiin nähnyt juhannuksena vilaustakaan auringosta.

Säästyttäisiinhän kokottomuudessa monilta kesäloman alun riidoiltakin. Kuka saa sytyttää sen? Milloin se oikein syttyy? Ja eksä nyt saa sitä syttymään!? Ihmiset voivat siirtyä tuttujen ja turvallisten mobiiliapplikaatioidensa pariin ja katsella palveluntarjoajan striimaamaa kokonpolttolähetystä suorana Säteilyturvakeskuksen pihasta.

#somekokko, tykkää ja jaa.

Kuitenkin, vaikka taivaalta tulisi mitä, suomalaisten arvostus yhtä ylimääräistä arkivapaata kohtaan ei horju. Satatuhatta helsinkiläistä ja 21 000 miljardia hyttystä aloitti torstai-iltapäivänä pyhiinvaelluksen kohti mökki-Suomea, pysähtyi samassa maalais-Prismassa ja osti saman Jyväshyvän Kesäkassi -keksipussin ja Ilta-Sanomat.

Hermot ei mene vaikka Visa Electronit ei toimi ja pankkiautomaatin jono on pitkä kun Gigantin avajaisissa. Koska nyt on kesä.

Toivotan mitä parhainta juhannusta sinulle, lukija. Älä päästä kaveria yksin uimaan äläkä kippaa notskin hiiliä halkopinoon. Pidetään tilastot matalalla ja riemu korkealla!