Kokko (ja Rahkamo)

Tämä on jo perinteeksi muodostunut juhannuspuheeni. Ensimmäiseen juhannuspuheeseeni voit tutustua tästä. Se ei kyllä oikeastaan ollut juhannuspuhe, vaan enemmänkin viisastelua. Toisaalta, niin on tämäkin. Olen koonnut yhteen kaikki tarvittavat vinkit ja faktat juhannuskokon ääressä pätemiseen. Nauti.

Lähdetään siitä, että noin joka tuhannes suomalainen on sukunimeltään Kokko. Kuka olisi arvannut? Yksi tunnetuimpia Kokkoja on Petri Kokko. Petri voitti yhdessä jäätanssiparinsa Susannan kanssa Euroopan mestaruuden armon vuonna 1995.

Silloinhan kaukalossa tapahtui tiedettävästi jotain muutakin jännää, joten tarpeeksi harhaanjohtavan nokkela kysymys juhlaseurueelle voisi olla: ”Mikä juhannukseen liittyvä luistelumuisto nosti suomalaisten mielialaa vuonna 1995?”

Jos joku tietää kertoa, että Saku (juhannus-)Koivu valittiin kultajoukkueesta MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi, anna piste. Muussa tapauksessa osoita ylimielisesti ettet tietenkään tarkoita mitään niin rahvaanomaista kuin jääkiekko, vaan luonnollisesti Suomen ainoaa jäätanssimestaruutta.

Seuraavaa tietotipsiä pukkaa jo: ”10% Suomen Kokoista asuu Oulun seudulla”. Esimerkiksi juhannussaunan hiljaisuuden rikkovana infona näkisin lausahduksen toimivan oikein hyvin.

Suomessa on 52 Kokko-nimistä paikkaa. Yhtä monta, kuin korttipakassa on kortteja. Sattumaako? Ehkä kerrot sen sujuvasti siinä vaiheessa, kun pelaatte ristiseiskaa eikä kahdeksannella kierroksella ole enää mitään muutakaan puhuttavaa.

Tieto on mielenkiintoinen pääosin (ehkä ainoastaan) sen takia, että suurin osa Kokko-paikoista sijaitsee suomineidon läntisessä kyljyksessä, vaikka juhannuskokkoperinteet ovat peräisin itäisestä Järvi-Suomesta. Tästä nyt ei kunnon viisastelua saa aikaiseksi, mutta asiaa voi olla mielekästä pohtia vaikka puuceessä jos ristisanatehtävä unohtuu sisälle.

Seuraava on kova.

Tiesitkö, nimittäin, että monessa paikassa kokkoja ei polteta lainkaan juhannuksena. Ne poltetaan pääsiäisenä! Niin kuin esimerkiksi KOKKOLASSA!

Siinä vaiheessa, kun joku sanaseppo tai -sirpa keksii vitsailla sillä, kuinkahan monta kokkoa poltetaan Kokkolassa, voit todeta esimerkiksi: ”ei yhtään, siellä poltetaan pääsiäiskokkoja, dorka”. Sen jälkeen poistut päätä puistellen paikalta ja sanot tyyliin: ”hohhoijaa”. Tottakai tässä on se riski, että joku tietää siellä poltettavan myös juhannuskokkoja. Ota se riski.

Jotain saattaa alkaa mietityttämään, että kuinkahan monta kokkoa Suomessa poltetaan kaiken kaikkiaan juhannusaattona. (Välttämättä ei ala mietityttämään, mutta hyvä varautua). Voit todeta naurahtaen: ”sitä nyt on aivan mahdoton sanoa”. Tietoa ei nimittäin löydy Googlesta, tarkistin.

Heitä heti perään vastakysymys: ”tietääkö sen sijaan kukaan kuinka monta maastopaloa syttyy kokkojen takia juhannuksena?” Vastaus: keskimäärin 8. Kesäkuussa syttyy keskimäärin 13 maastopaloa päivässä.

Mitä sitten? No ei mitään, mutta arvuutteluleikit ovat yleensä kivoja. Voit sanoa antavasi palkinnon sille, joka arvaa lähimmäksi. Näin sijoitat tietoviisaudessasi itsesi muiden yläpuolelle.

Jos tämä ei vielä riitä, kysy kokon ääressä: ”tiedättekös, muuten, minä kuukautena niitä paloja syttyy eniten?” Kaikki on taas väärässä olettaen vastauksen olevan neniensä edessä. Oikea vastaus on nimittäin: toukokuussa (jopa tuplamäärä kesäkuuhun verrattuna). Toukokuussa edellisen vuoden heinikko on rutikuivaa ja ihmiset alkavat polttaa risuja pihoillaan. Keskikesän vihreä nurmi ei leimahda samalla tavalla. Boom!

”Vain 0,6% vuoden maastopaloista syttyy juhannusaattona.” Sano näin, jos tulee sellainen tilanne, että yrität saada kokkoa syttymään bensalla ja joku huomauttaa tulen leviämisriskistä.

Yömyöhällä, kun tuijotatte hiljaa hiillosta, ala puhua runoista. ”Tiedätte varmaan, toverit, mitä kokko tarkoittaa kalevalaisessa runomitassa.” Niin, ei kukaan tiedä. Paitsi sinä. Se tarkoittaa kotkaa! Se on välillä Väinämöisen paras kaveri ja välillä se on tulta siivistään syöksevä suuri paholaislintu. Kukaan ei usko sinua ja kaikki nauravat. Suutu näyttävästi ja mene nukkumaan.

Aamupalapöydässä he kertovat tarkastaneensa asian yöllä www:stä ja myöntävät sinun olleen oikeassa. Sano vain:”niinpä” ja nauti oikeassaolemisen riemusta.

Ollappa viisaasti juhannuksena!