Keskikesän kohokohdat kuvakertomuksena

Hedonismin paradoksit huomioon ottaen pyrin luomaan kesälomalleni olosuhteet, jotka mahdollistaisivat nautinnon ja mielihyvän tuntemuksia ilman niiden suoranaista tavoittelua. Pyrin tekemään sellaisia juttuja, jotka tuottavat arki-iloa, mutta joihin ei välttämättä ole riittänyt aiemmin kunnolla aika tai energia.

Hedonismin pääajatus on yksinkertaistetusti se, että asioiden ja tapahtumien hyvyys arvioidaan ensisijaisesti niiden tuottaman nautinnon määrän kautta. Eli sellainen tilanne, joka tilanteeseen liittyvän mahdollisen tuskan vähentämisen jälkeen tuottaa suurinta mielihyvää, on paras tilanne. Huomaan välillä etsiväni tällaista mielihyvän kultasuonta hedonismihuurussa.

Ongelmana on se, että nautintojen perässä kirmaaminen on lopulta vain uuvuttava oravanpyörä, sillä asiat voivat aina olla vielä vähän paremmin kuin ne ovat nyt. Oravanpyörän ylläpitoon menee ensin rahat, sitten voimat ja lopulta se ei tuota mielihyvää nimeksikään. Paradoksaaliseksi hedonismin tekeekin juuri se, ettei nautintoa usein saa se, joka sitä tavoittelee. Ja on niinkin, että mitä enemmän saavuttaa mielihyvää, sitä laimeammalta se maistuu.

Näistä lähtökohdistä alkoi kesäloman suunnittelu. Päätin pysyä kotona ja yrittää olla tarttumatta jokaiseen mielitekoon, hedonistiseen ärsykkeeseen, joka keskittymistäni tulisi häiritsemään. Onnistuin kohtalaisesti.

Kiasma

Pitkästä aikaa vietinkin suurimman osan lomasta Rengossa. Harhauduin toki välillä vilkuilemaan äkkilähtöjä Välimeren rannikoille ja vertailemaan Tukholman boutiquehotelleja, mutta pääosin nautin maltillisuuden mahdollisuuksista kotoa käsin. Enkä stressantunut vaikka en saanut välillä mitään aikaiseksi.

Viimeinen lomaviikko sijoittui maantieteellisesti ulkomaille, Krakovaan, mutta pidän sinne matkustamista enemmän kotona olemisena kuin reissaamisena.

Tässä kesälomani kerrottuna muutamalla kuvalla:

Kotitekoinen pizza. Lainasimme koneen joka paistaa pizzan täydellisesti. Tuli syötyä paljon kotona.

Kotitekoinen pizza. Lainasimme vahemmiltani pizzakoneen joka paistaa pohjan täydellisesti. Pizzaa lounaaksi ja päivälliseksi, välillä lasillinen Sangre de Toroa ja takaisin kirjojen ääreen.
Kotitekoinen pizza. Lainasin vahemmiltani pizzakoneen joka paistaa pohjan täydellisesti. Pizzaa lounaaksi ja päivälliseksi, välillä lasillinen Sangre de Toroa ja takaisin kirjojen ääreen. Pizzan lisäksi tuli syötyä monia monia hampurilaisia.

Kotimäen kuisti. Aamuaurinko paistaa oikeasta ikkunasta säkkituoliin ja ilta-aurinko vasemmasta ikkunasta nojatuoliin. Luin kuistilla kaksi Dan Brownia ja monta hesaria loman aikana.

Valokuvaus. Kamera oli mukana kaikkialla. Otin satoja kuvia. Tutkiskelin myös vanhoja lomakuvia. Kuvaaminen kannattaa.
Valokuvaus. Kamera oli mukana kaikkialla. Otin satoja kuvia. Blogia pitäessä on hyvä olla paljon erilaisia kuvituskuvia. Tutkiskelin myös vanhoja lomakuvia, joista tuli hyvä fiilis. Kuvaaminen kannattaa, hyvätkin muistot meinaa välillä unohtua.

Auschwitz. Olen tyytyväinen, että tuli käytyä vaikken saanut absurdismin läpi oikein otetta.
Auschwitz. En tiedä mitä se vaatisi, että ymmärtäisi kuinka paljon pahuutta siellä on. Paikka on niin suuri ja tarinoita paljon, etten oikein saanut otetta. Olen siitä huolimatta tyytyväinen käyntiin.

Porvoo. Teimme päiväretken aurinkoiseen Porvooseen. Viini-lehden suosittelema Meat District tarjoili täydellisyyteen kurkottavan entrecoten ja aivan mainion alsacelaisen rieslingin lounaalla. Okei, meni kyllä reilusti nautintohakuisuuden puolelle.
Porvoo. Teimme päiväretken aurinkoiseen Porvooseen. Viini-lehden suosittelema Meat District tarjoili täydellisyyteen kurkottavan entrecoten ja aivan mainion alsacelaisen rieslingin lounaalla. Meni kyllä reilusti nautinnon puolelle.

Musiikki. Krakovassa kuulee miellyttävästi paljon jazzia. Spotify-soittolistoista "Keskittymismusaa" oli eniten käytössä. Suosittelen.
Musiikki. Jazzia oli kaikkialla. Jopa Hämeenlinnan yössä. Krakovassa joka kadunkulmassa. Pidin siitä kovasti. Spotify-soittolistoista eniten käytössä oli ”Keskittymismusaa”. Se sopii hyvin lukemisen taustamusiikiksi ympäristön hälinää peittämään.

Liikkuminen. Triplasin päivittäisen kävelymäärän kesäloman aikana.
Liikkuminen. Triplasin päivittäiset kävelykilometrit loman aikana. Metsäkävelyn sijaan tuli köpöteltyä pääosin kaupunkimiljöössä. Täytyy yrittää pitää sama meno yllä loman jälkeenkin.
Muun ajan pidin Ilonaa kädestä. Oli meidän ensimmäinen yhteinen kesäloma kuitenkin
Kaiken muun ajan pidin Ilonaa kädestä. Oli meidän ensimmäinen yhteinen kesäloma kuitenkin.

En väitä, että pääsin nyt jotenkin nautintohakuisuudestani eroon ja olen vastedes harkitseva ja maltillinen kesäloman viettäjä, mutta tämä oli ansiokas kokeilu. Tuli pestyä jääkaappikin. Ja öljyttyä palju.