Matkahaaveet 2017

Matkamessut olisi taas tänä viikonloppuna. Viime vuonna lähdin messuille jäätävässä matkakuumeessa, mutta voidaan sanoa, että tarjonnan ansiosta poistuin enemmänkin matkapahoinvointisena. Vaikka en tälläkään kertaa kaipaa yhtään lisäinspiraatiota, messuilemaan sitä tulee vaan meinattua.

Reissuhengessä listasin tämän vuoden toivekohteet:

KESÄLOMA VALKOISESSA KREIKASSA

Viime kesän lomasta vietettiin pari viikkoa kotinurkissa ja eihän siitä oikein meinannut mitään tulla. Jatkuvasti oli sormet näppäimistöllä päivittämässä äkkilähtöjen hintoja. Ajattelin, että jos tänä vuonna en piinaisikaan itseäni, vaan varaisin suosiolla mukavan rantamatkan jollekin lomaviikolle – tai vaikka useammalle.

Kreikan saaristo on pitkään ollut matkahaaveissa, mutta jostain syystä Santorinit ja Mykonokset on aina jäänyt kiertämättä. Jos kaikki Turkkia välttelevät turistit eivät valitse ensi kesän lomakohteekseen Kreikkaa, voisi välimerellinen saaristoreissu olla toteutettavissa.

Mikä tahansa Kreikan kolkka ei kylläkään kelpaa. Pitää olla ne valkoiseksi kalkitut kapeat kävelykadut, jotka päättyvät turkoosin meren pauhuun. Pitää olla kulissit kiireettömään kuljeskeluun – väljissä vetimissä, kamera kaulassa ja kartta vyölaukkuun rullattuna.

Pitää olla paikka horisontin vahtimiseen ja kirjaan hukuttautumiseen.

SYNTYMÄPÄIVÄT NEW YORKISSA

Se on tasaluvun vuosi. Vaihtoehdot on järkätä bileet tai lähteä muualle. Taidan lähteä muualle. Vaikka New Yorkiin!

Siitä huolimatta, että New York on kuvien ja tarinoiden perusteella unelmieni kaupunki, en ole ikinä käynyt siellä.

Loputtomana virtana Jazzia, jättimäisiä hampurilaisia, aina onnistuvia valokuvia ja mahdollisuuksien meininkiä.

Jos koko kesäloma menee Santorinilla, voi tosin olla ettei budjetti kestä Manhattanin hotellihintoja heti syys-loka-vaihteessa. Jonkinlainen priorisointi tulee väkisin kyseeseen. Ehkä kaikkia matkamielitekoja ei tarvitse toteuttaa yhtenä vuotena. Mutta miten valita näistä?

Jos ei New Yorkiin, niin uskoisin, että jonnekin tulee lennähdeltyä synttäreiden aikaan. Vähintään Tampereelle.

EDINBURGHIN JOULUMARKKINAT

Ilonan opiskellessa Edinburghissa, tuli kaupunkiin jollain tavalla itsekin kotouduttua. Paikat – ravintolat, kahvilat, puistot, kadut – tulivat niin tutuiksi, että ne alkoivat tuntua omilta. Valmistujaisten jälkeen en ole päässyt käymään harmaassa ”Auld Reekiessä” kertaakaan ja sepä harmittaa.

Edinburghista kaipaan tietysti monia asioita, mutta yksi erityinen juttu on joulumarkkinat. Jääkentällä luistelevat lapsukaiset, iso maailmanpyörä ja höyryävä mulled wine. Iloiset skotlantilaiset ottavat joulusta kaiken riemun irti ja ovat entistä toverillisempia.

Fringe voisi myös olla mielenkiintoinen aikavalinta Edinburghin matkalle. Tänäkin kesänä järjestettävät, maailman suurimmat taidefestarit kokoaa yhteen kaikki kuviteltavat ja kuvittelemattomat näyttämötaiteen ilmentymät.

Kolmen elokuisen viikon aikana Edinburghissa pyörähtää yli 50 000 show’ta ja festareille myydään kevyet 2,5 miljoona tikettiä, joten pubissa saattaa joutua hetken jonottelemaan pinttiään.

TUKHOLMAN BISTROT

Naapuruston pääkaupungit kutsuvat viikonloppuvierailuille – Tukholma etunenässä. Tarkalla silmällä kun väijyy edulliset lennot ja ottaa kaupungin laidalta jonkun hassun hotellin, voi päästä pilkkahintaan pois peruskuvioista.

Hotellihuoneessa köllötystä, pitkiä brunsseja, kahviloissa notkumista ja ihmisten tuijottelua. Mikäs sen parempaa?

Parin vuoden takainen Pääsiäinen Kööpenhaminassa on tyyliltään juuri sellainen reissu, jota voisi kokeilla Tukholman turuilla – ei mitään nähtävyyksiä vaan pelkkää oleskelua ja tunnelman tunnustelua.

Miksei se kohde voisi olla joku muukin, kuten Riika, Vilna tai vaikka Tallinnakin. Mieluiten hetken mielijohteesta.

TALVILOMA LÄMPIMÄSSÄ

Chilen matkasta intoutuneena tekee mieli suunnitella joku talven keskeyttävä pyrähdys. Pyrähdyskin riittää, ei sen tarvitse kahta viikkoa välttämättä olla. Ainakin viime vuonna juuri tuo marras-joulukuun taite oli töissä hektistä aikaa ja loma tuli hyvin tarpeeseen. Eikä se auringon näkeminenkään yhtään pahaa tehnyt.

En ole oikeastaan ollut ikinä Lappeenrantaa idänpänä. Ehkä talviloma voisi suuntautua ensimmäistä kertaa vaikka Intiaan, meditoimaan? Tai Fijille, bongaamaan erikoisia lintuja?

Minkälaisia reissuja sulla on tiedossa?


Viime vuoden messutarinaan tästä.