2018 parhaat kuvat

Siirsin tänä vuonna kamerasta tietokoneelle 8327 kuvaa. Niistä 1862 jäi koneen kuva-arkistoon ja niistä 141 päätyi Instagramiin. Loput 6465  kuvaa siirtyi ulkoiselle kovalevylle pölyttymään. Selasin kaikki 1862 kuvaa ja valitsin mielestäni 12 parasta.

Tästä tulee mieleen Mustamäen tori. Loputtomat pinot huonolaatuisia vaatteita ja kömpelösti kopioituja CD-levyjä. Tunkkaiset takit ja tusinatuotteet menevät ilmeisesti edelleen Tallinnassa kaupaksi, sillä tämä syksyn reissulta bongattu halli vaikutti yllättävän suositulta. Hinnat olivat tosin paljon kalliimpia, kuin hyvinä Mustamäen torin aikoina.
En ole kummoinen luontokuvaaja. Hyvän luontokuvan saamiseksi pitäisi mennä syvälle luontoon – tien piennar ei yleensä riitä. Tämän kuvan otin lokakuussa Rengossa. Huomasin hesaria lukiessa, että päivä valaistuu sumuisena ja lähdin auton kanssa kiertämään pikkuteitä. Olen tyytyväinen kuvaan vaikka se tuli muokattua silloiseen kuvasarjaan sopivaksi vaaleanpunaisella sävyllä.
Riikan keskustorilta. Kuva vaatisi kaverikseen kuvasarjan, jotta fiilis välittyisi. Tykkään silti kuvasta ihan itsenäisenäkin. Näen mielessäni tylsistyneen shortsimyyjän, jonka ristikontekohetkeä asiakas on tullut häiritsemään. Siellä ne keskustelevat kesävaatteista, mutta myyjällä on mielessä vain kahdeksankirjaimisen sanan vihje.
Ensimmäinen päivä Balilla tammikuussa. Olimme yrittäneet nukkua lentomatkustamisesta aiheutunutta väsymystä pois päiväunilla, joiden jälkeen lähdimme tutustumiskävelylle Canggun keskustaan. Epätodellisuuden tuntua lietsova jetlag-pöhnä kruunautui näyllä, jossa nauta näytti jolkottelevan apteekkiin.
”Hymyile vähän” pyydettiin. En ole varsinasesti kovin hymyilevää sorttia valokuvissa, joten en siinä kovin luonnollisella tavalla onnistunut tässäkään. Pidän kuitenkin hiustyylistäni ja takana valuvasta kuravesiputouksesta. Tämä oli yksi suosituimpia Instagram-kuviani tänä vuonna. Jostain oudosta syystä. Kuva on Balilta.
Mielessäni on kuva, jonka haluaisin ottaa. Siihen liittyy raitiovaunu ja siellä sisällä olevia ihmisiä, jotka tekevät jotain hauskaa tai katsovat jotenkin mielenkiintoisella tavalla maisemia. Yritin ottaa sellaista kuvaa kaikilla reissuilla ja lähimmäksi pääsin Krakovassa toukokuussa. Tämä ei kuitenkaan ole vielä yhtään sellainen kun ajattelen, joten metsästys jatkuu. Tykkään tuon ärmykäisen miehen ilmeestä.
Balin albumista löytyy paljon kissakuvia. En tiedä onko tämä niistä paras, mutta halusin ottaa yhden tähän. Kissat olivat aika arkoja ja pelokkaita, mutta toisaalta tulivat toimeen esimerkiksi sumeena taustalla olevn kukon kanssa. Muurissa olevan kasvillisuuden vihreä väri on mieleeni, se on hurjan täyteläinen.
Raahaan kameraa mukana kävelyillä vaikka maisema ei juuri muutu ja on katseilla läpikoluttu. Kerran pysähdyin katsomaan tielle tippuneita lehtiä ja mielestäni kokoelma näytti kauniilta. Vaikka lehdet esiintyvät useissa väreissä ja sävyissä, sopivat ne hienosti yhteen. Rengosta, kotitieltä.
Gili Air -saarelta. Saarelle päästäksemme piti kulkea aivan jäätävä merimatka, jota en suosittele kenellekään. Kuva on mielestäni yksi vuoden parhaimmista. Tykkään jatkojohdosta, jonka läpi mies vilkaisee suoraan kameraan. Hänen tupakkaa pitelevä kätensä on myös kovin kuvauksellinen. 
Ilona Riikassa. Kiipesimme kirkon torin ihmettelemään kaupunkia. Ilonalla on tässä kiva ilme ja syvä katse jotain maamerkkiä kohti. Pidän kasvojen valosta ja taittuvien hiusten muodosta. 
Kuvan sommittelussa on toivomisen varaa, mutta pidän kovasti miekkailevien poikien asennoista. Vasemmanpuoleinen poika näyttää ryhtyvän juuri voittavaan iskuun kun oikeanpuoleinen antautuu. Kuva oli hankala muokattava, sillä vihreää heinikkoa on paljon ja poikien siniset asut eivät oikein soinnu siihen. Vihreyden kirkkautta ja elinvoimaa piti laskea aika paljon, jotta pojat erottuvat.
Lahden Mukkulasta keväältä, muistaakseni maaliskuulta. Auringonlaskukuvia maailma ei välttämättä kaipaa enää yhtään, mutta tykästyin tuohon puuhun. Ilman sitä tämä olisi ihan perus, mutta sen ansiosta tässä on jotain kivaa.

Ensi vuodesta toivon kuvauksellisesti rohkeampaa, viitseliäämpää ja kärsivällisempää. Rohkeampaa, jotta uskaltaisin kuvata vaikka ihmisiä kadulla. Viitseliäämpää, etten välittäisi kenkien kastumisesta tai epämukavista kuvausasennoista. Ja kärsivällisempää sillä tavalla, että jaksaisin odottaa oikean kuvakulman löytymistä ja asetusten asettumista.