Satumainen saturaisen Saturday

Heräsin 8:30 ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Keitin 3 kuppia kahvia ja söin siivun porkkanakakkua. Luin Helsingin Sanomat. Tylsiä olivat uutiset. Meni tunti. Rojahdin tuvan sohvalle plänäämään päivää. Kirjoitin Facebookiin: Tehtäiskö tänään jotain? Leikittäiskö jotain tai mentäiskö jonnekkin? Oisko ideoita?

11:02 ehdotuksia oli tullut kolme. Tammelan kirkko, sulkapallo ja Karkkilan Työväen Näyttämön Yön Kaspar. Hyvistä ehdotuksista huolimatta arvelin suunnata kuitenkin Helsinkiin. 11:48 pakkasin laukun varmuuden vuoksi. Olin varautunut pesemään hampaani seuraavana aamuna vaikka Tallinnassa, jos sikseen tulee.

Aloitin Kiasmasta 13:14. Lippu maksoi 12€. Tein taidelahjoituksen, 2€. Kiersin Meeri Koutaniemen valokuvanäyttelyn kahdesti. Vahva suositus. Kiersin myös muut näyttelyt. Paitsi Kiasman kokoelmänäyttelyn. Siellä ei ollut vaihtunut mikään sitten viime käynnin. Meni tunti. Tai oikeastaan 58 minuuttia. Maksoin parkkilipun lähtiessä, 14:12. 5,60€

Ajoin lentokentälle ollen kohteessa 14:42. Ostin New York Timesin R-Kioskilta, 3,20€. En ostanut lentolippua minnekään. Menin lounastamaan Bistrot Airportiin 14:48. Aivan erinomainen carbonara ja pieni lasi punaviiniä. 22,50€ – edulliseksi lentokenttähinnaksi väittäisin. Suosittelen käymään joskus ihan muuten vaan.

15:32 siirryin sulattelemaan pastaa Starbucksiin. Grande Caramel Macchiato, 5,80€. Sekosin kolmen sanan lausumisessa kahdesti. Luin lehden ja join kahvin. Kuuntelin vieraskielistä puhetta. Maksoin parkkilipun, 8€, ja lähdin.

Ajoin Pasilaan. 16:33 menin työpaikalleni. Oli pimeää. Valot menivät itsestään päälle. Avasin tietokoneeni ja aloin kirjoittaa. Katselin junia isoista ikkunoista. 16:40 kysyin Facebookissa lähteekö joku teatteriin kanssani. Ei lähtenyt. Ostin yhden lipun Studio Pasilan Ei makseta, ei makseta -esitykseen 17:15, 34,34€. Jatkoin kirjoittamista.

Valot sammuivat koska en liikkunut tarpeeksi. Heilutin käsiä. Syttyivät taas.

18:09 suljin tietokoneen ja vein sen autooni parkkihalliin. Kävelin Ratavartijankadulta Ratamestarinkadulle. Kolmesataaviisikymmentä metriä. Oli tullut hämärää. Jätin takin teatterin narikkaan ja tilasin lasin valkoviiniä. Luomua, 7,50€. 18:50 siirryin saliin. Esitys alkoi tasan 19:00.

Alkukohtauksessa Eija Vilpas ja Emilia Sinisalo tarpoivat kauppakassit käsissään yleisön poikki. Katsomo varoi jalkojaan ja päitään kun näyttelijät riensivät rivejä ristiin rastiin. Kikattivat kauppareissulleen. 19:04 tulivat oman rivini kohdalle.

19:05 Eija Vilpas istui syliini.

”Syli on kuuma kuin saunan lauteet”, sanoi. Ei jäänyt pitkäksi aikaa. Totesi, että olen ehkä liian nuori hänelle. Se oli erikoinen tilanne se. Sen jälkeen esitys sujui kuten niillä on normaalisti tapana.

21:25 show oli ohi. Aivan erinomainen esitys. Hihittelin kovasti. Kotimatkalla kuuntelin Tiedeykkösen podcastia teatterin terveysvaikutuksista. 22:55 avasin kotioven. Söin jugurtin. Olin päättänyt aamulla, että päivän budjetti on 100€. Menee mihin menee, tapahtuu mitä tapahtuu. Laskin kuitit – 100,94€. Alle prosentin heitto on kelvannut ennenkin.

Olipa mukava päivä!


Kiasmasta otetut kuvat ovat Pahan jälkeen -näyttelystä, joka kuvaa valokuvin ja erilaisin installaatioin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä pakolaisuutta. Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin yhteistyöstä syntynyt näyttely on hyvin syvällinen ja vaikuttava. Se on Kiasmassa esillä helmikuun loppuun saakka.

Ei makseta, ei makseta on puolestaan Pentti Kotkaniemen ohjaama komedia. Tarina keskiössä on kaksi pariskuntaa joilta on rahat loppu eikä kohennusta kuulu. He joutuvat turvautumaan poikkeuksellisiin keinoihin ja uskottelevat itselleen sen olevan aina jostain syystä oikeutettua. Poliisi vuoroin tukee ja tuomitsee heidän toimintaansa. Ville Tiihonen tekee huikean neloisroolin ja se onkin näytelmän hulvattominta hupia. Näyttäisi kulkevan loppuvuoteen saakka.