Säily suunnan suhteen eheänä

Esa Saarinen teki vaikutuksen jo 20 minuuttia ennen kuin hänen filosofia & systeemiajattelu -luento oli edes ehtinyt alkaa. Hän seisoi Aalto-salin ovella käsi ojossa toivottamassa minut tervetulleeksi. Vaikka tiesin mitä odottaa, hämmennyin lämpöaallosta.

Olen seurannut filosofi Esa Saarisen jokakeväistä luentosarjaa Youtuben välityksellä nyt pari kevättä ja kun tällä viikolla tajusin, että Otaniemi sijaitsee Aalto-yliopistoineen alle kolmen kilometrin päässä Tapiolasta, ajattelin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja kipaisin liveluennolle.

Se kannatti, voin kertoa, se kannatti. On aivan eri asia yrittää tavoittaa tarinan kaarta, juonteita ja sävyjä kuuntelemalla luentoa pätkissä videon välityksellä, kuin olla läsnä siinä kokonaisvaltaisesti vaikuttavassa tunnelmoinnissa, jonka filosofi pala palalta rakentaa.

Päivän teema oli Sivupöydän salaisuudet ja sen keskiössä Merkityksellisten havaintojen hämmästyttävä syntydynamiikka. Jotta tämä parituntinen ajatusjooga ottaisi jonkun muodon ajatusrakenteissani, puristin sisällön eräänlaiseen struktuuriin. Toimikoon se muistiinpanojeni kiteytyksenä.

Sivupöydän salaisuudet

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saattaa istua Kimmo Timonen. 

Kimmo saattaa olla oman elämäsi hyökkäävä puolustaja. Hän voi olla kaveri, joka varmistaa selustasi, katsoo ettei irtokiekkosi päädy vastustajan lapaan ja toimii mahdollistajana melkein jokaisessa tärkeässä maalissasi. Kannattaa istahtaa välillä hänen pöytäänsä ja pitää huolta siitä, että tämä näkymättömäksi jäävä ystävä viihtyy.

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saattaa istua Suikkasen Kaitsu.

Kaitsu voi olla päälle päin kuin kuka tahansa muu – sinulle. Muille hän saattaa olla ihminen, joka pitää heidät elämissään kiinni. Hän voi olla luotettavin tukihenkilö AA-kerhossa. Kaitsu voisi olla jotain sellaista myös sinulle, jos hetkeksi pysähdyt katsomaan mitä muut hänestä kertovat. Kaitsun tärkeys elämäsi kannalta voi paljastua vasta myöhemmin, joten olisi hyvä jos olisit jossain vaiheessa eksynyt hänen pöytäänsä ja paiskannut edes kerran herran kättä.

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saattaa istua Sokrates.

Sokrates voi kertoa oman maailmankuvasi kannalta outoja juttuja. Niin outoja, että olisit valmis tuomitsemaan hänet mitä kauheimmista rikoksista. Kannattaa istahtaa Sokrateen pöytään ja kuunnella hänen puolustuspuheenvuoronsa ja yrittää ymmärtää siitä se, mitä ihmiskunta tulee mahdollisesti myöhempinä aikoina pitämään yleisenä totuutena. Maailma muuttuu, ajattelu muuttuu.

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saattaa istua Rosa Parks.

Rosa Parks istuu siinä, eikä suostu nousemaan. Ei suostu vaikka valkoinen mies käskee häntä. Kannattaa istua hänen seuraansa ja pitää hänen puoliaan. Se saattaa olla merkittävää sinulle ja hänelle, mutta se saattaa eskaloitua maailmanlaajuiseksi tasa-arvoteoksi, joka myöhemmin kantaa teidän nimiänne.

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saattaa istua Leon Russel.

Leon saattaa olla se, joka opettaa sinulle laulutaidon, jonka ansiosta sinä pääset toteuttamaan unelmasi. Pöydässä hiljaa istuva Leon saattaa olla se tunnelmanluoja, joka kerta toisensa jälkeen lopulta tekee illasta onnistuneen. Leonille kannattaa käydä sanomassa kiitos.

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saattaa istua Samurai.

Samurai voi olla hetken seuralainen, joka tarjoilee sinulle 9 kristallinkirkasta elämänohjetta. Ne voivat olla elämäsi käänteentekevä listaus juuri niihin hetkiin, jolloin etsit suuntaa. Ne voivat toisaalta olla vain 9 irrallista pointtia, joita jäät tuijottamaan haavi auki. Voivat ne olla myös 9 ohjetta, joita et ikinä kuullut, koska et istunut siihen sivupöytään.

Kannattaa katsoa ”kuka sivupöydässä istuu”, sillä siinä saatat istua sinä itse.

Saatat olla jättänyt heikot ja haavaiset puolesi seinäruusujen sekaan. Kannattaa istahtaa juuri siihen pelottavimpaan pöytään ja katsoa minkä niistä heikkouksista ensimmäisenä käännät uudeksi taidoksi. Kannattaa säännöllisesti istahtaa ja arvioida, että jos sittenkin voisit olla tuossa tai tässä asiassa hyvä, sen sijaan että olet siinä tai jossain huono.

Samalla tavalla kuin Krista Pärmäkoski, sivupöytä kannattaa sivuuttaa silloin, kun siellä on kramppaavat sormet.

Kun kramppaavat sormet eivät ole hopeahiihdon kannalta olennainen asia, ne kannattaa jättää omiin oloihinsa. Ei kramppaavien sormien kanssa märehtimisestä ole mitään hyötyä jos tavoitteena on kiiruhtaa maaliviivan yli ennen kilpasiskoja. On olennaisempaa, että säilyt suunnan suhteen eheänä ja kestät satunnaiset häiriötekijät.

Samalla tavalla kuin Muumit, sivupöytä kannattaa sivuuttaa silloin, kun siellä törröttää töpöjalat.

Muumifilosofian mukaan ”töpöjaloillakin pääsee” ja kun jalkojen pituuteen ei voi vaikuttaa kuin Tove Jansson, kannattaa sivupöydän seuralaiset hyväksyä ja sivuuttaa hymyillen. Se, että suunta on tiedossa, riittää oikein hyvin.

Samalla tavalla kuin Susan Cain, sivupöytä kannattaa sivuuttaa silloin, kun siellä on luonnelukko.

Luonnelukko on pöytäseurueena salakavala, sillä se uskottelee sinulle että sinä olet ja tulet aina olemaan tietynkaltainen. Puhelias, hiljainen, kömpelö, tupakoitsija, maalivahti tai muumi. Luonnelukko ei muistuta sinua siitä, että olet monipuolinen kokonaisuus vähän kaikkea. Ohita se sivupöytä, sillä sinä todellakin olet monipuolinen kokonaisuus vähän kaikkea.


Luennot tosiaan löytyvät Youtubesta Aalto-yliopiston kanavalta. Tallenteet tulevat yleensä viimeistään parin päivän viiveellä. Kannustan katsomaan Sivupöydän salaisuudet ja muut ajattelua laajentavat luennot sieltä.